* Ένα κομμάτι από το 4σέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας, που αναφαίρεται στην βραδιά αγάπης, για τα άτομα με αναπηρία, του Κώστα Βλουτή «ΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΗΜΕ ΜΑΖΙ». Ο τίτλος της συναυλίας είναι παρμένος από στίχο του Κώστα μέσα από το τραγούδι του «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», το οποίο στη συνέχεια έγινε δίσκος, αλλά και το πρώτο video clip στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενο από την ΥΕΝΕΔ…

Ο Κώστας Βλουτής με την πρώην παγκόσμια ρέκορντ γούμαν του ακοντισμού, Σοφία Σακοράφα, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου. Η Σακοράφα, στο δίσκο του Κώστα, θα προλογίσει το τραγούδι-ύμνος των ατόμων με αναπηρία «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και η κίνηση αυτή θα ξαφνιάσει τους πάντες… Οι κριτικές είναι συγκλονιστικές…

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 1985 & ώρα 7.30 μ.μ.

Οργάνωση – Επομέλεια – Παρουσίαση:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ

*Μαζί του: Αγνή, Αμαλία, Θέμις Ανδρεάδης, Κώστας Αντωνόπουλος, ‘Αντριους (μίμος), Πόπη Αστεριάδη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Δημητράς, Λίλα Καφαντάρη, Χαρούλα Λαμπράκη, Μαίρη Λίντα, Μαρίνα, Καίτη Μπόνη, Θανάσης Νιώτης, Ρένα Παγράτη, Γιώργος Σαλαμπάσης, Κώστας Τουρνάς, Νίκος Νομικός, Δημήτρης Ψαριανός.

*Γκεστ: Ζωζώ Σαπουντζάκη, «Φαύλος Κύκλος»

*Συμπαρουσιαστές του: Σοφία Σακοράφα (παγκόσμια ρέκορντ γούμαν του ακοντισμού), Χρήστος Οικονόμου (δημοσιογράφος-τηλεπαρουσιαστής), ‘Εφη Οικονομάκη (ηθοποιός).

*Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Μπότσιος

Ολα τα ΜΜΕ  ασχολούνται με την συναυλία του Κώστα Βλουτή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Δημήτρης Μάρκελος στους «Ρεπόρτερ» (Πέμπτη, 12/12/85), γράφει: «Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φιλανθρωπική συναυλία που τη Δευτέρα το βράδι πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για οικονομική ενίσχυση των προβληματικών παιδιών. Η συναυλία «ΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ« άλλαξε τίτλο και μετονομάσθη σε «ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» με αναδόχους το παρευρισκόμενο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Ο στιχουργός Κώστας Βλουτής, άξιος οργανωτής της Βραδιάς, καταχειροκροτήθηκε και συγχρόνως αποθεώθηκε. Ο κόσμος με συγκίνηση και αγάπη πλαισίωσε όλους τους παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την εκδήλωση.

Το ειδικό τραγούδι, των Κώστα Βλουτή-Σταύρου Μπότσιου, «Ολυμπιονίκης της Ζωής» ακούσθηκε από έξι καλλιτέχνες ομαδικά: Αγνή, Κώστας Αντωνόπουλος, Σταύρος Παππάς, Καίτη Μπόνη και τον Θανάση Νιώτη, που αναφερόταν γι’  αυτούς που αγωνίζονται για κάποιο ρεκόρ της ζωής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Κώστας Βλουτής με τη Σοφία Σακοράφα, παρουσίασαν τον μικρό πρωταθλητή δρόμου των αναπήρων, Βασίλη Παπαδημητρίου.

Τα χρήματα με τις εισπράξεις κληρώθηκαν με το Νο 5 του λαχνού που αντιστοιχούσε στο Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλλάλων (216.500 δρχ.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* Η Νίκη Τσουκαλά από την «Απογευματινή» (Τρίτη, 10/12/85) σε εκτενές ρεπορτάζ, με τίτλο: «Θυμήθηκαν και τα δικά μας παιδιά«, δίνει συγχαριτήρια στον οργανωτή-παρουσιατή της βραδιάς, Κώστα Βλουτή, που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία. Κάνει λόγω για κοσμοπλημύρα (δεν έπεφτε καρφίτσα στο Θέατρο και έξω η πλατεία ήταν γεμάτη από κόσμο που παραπονιόταν ότι δεν μπορεί να μπει για να δει την παράσταση) και καταλήγει, λέγοντας πως «σπάνια δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να παρακολουθήσει μια τέτοια  π α ρ ά σ τ α σ η  ψ υ χ ή ς!».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Ο Γιάννης Πολίτης «στα Νέα«: «Καλλιτέχνες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, τραγούδησαν, αφιλοκερδώς, για τους εκατοντάδες Πειραιώτες που συγκεντρώθηκαν χτές βράδι στο Δημοτικό Θέατρο για να ενισχήσουν την όμορφη αυτή προσπάθεια του νεαρού καλλιτέχνη Κώστα Βλουτή.

*************************************************************************

«O Κώστας Βλουτής, με το τέλος της συναυλίας, «ΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ», παραχωρεί συντέντευξη στο Παναγιώτη Φύτρα και στους «Ρεπόρτερ». Ο τίτλος του αφιερώματος είναι:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ:

Ο νεαρός καλλιτέχνης που σπαταλά τη δύναμή του όποτε και όπως του κάνει κέφι, γιατί είναι απόκτημά του…

Του Παναγιώτη Φύτρα

Τί να πει κανείς για τον Κώστα Βλουτή;
Τον ανθρωπο αυτόν που από το «τίποτα» κατόρθωσε να γίνει τα «πάντα». Που σε ηλικία 2,5 μηνών φτάνει ως το θάνατο και ξαναεπιστρέφει στη ζωή με γενική παράλυση των άνω και κάτω άκρων, για να αρχίσει μετά έναν αγώνα άνισο με την φύση, με νικητή στο τέλος εκείνον. Ως και βραβείο φωτογένειας πήρε στο Παρίσι, αυτός ο άνθρωπος που δεν είναι τυχαίος.
Είναι ο Κώστας Βλουτής.

Τον γνωρισα σε μία πρενς κόμφερανς που έδωσε με τον δήμαρχο Γ. Παπασπύρου στο Δημαρχείο του Πειραιά. Θυμάμαι, είχε καθυσερήσει κάπου ένα τέταρτο. Στο διάστημα αυτό οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι περίμεναν να αντικρύσουν ένα άτομο με σοβαρό κινητικό πρόβλημα. Πολλά άκουγαν για τον Κώστα, αλλά ποτέ δεν τον είχαν δει από κοντά.
Πόσο γελαστήκαμε… Με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο και με ένα πρόσωπο που έλαμπε κυριολεκτικά, αλλά και με «χίλια …συγνώμη» για την αργοπορία του, μπήκε στην σάλα για να μας αφήσει όλους με το στόμα ανοιχτό. Κάποιος από εμάς δεν κρατήθηκε: «Αυτός είναι ο ανάπηρος; Έλα Θεέ μου…».

Η αλήθεια είναι πως τίποτα επάνω του δεν καταμαρτυρά αγωνίες και τα ξενύχτια του, ύστερα από αλλαπάλληλες εγχειρήσεις και φυσιοθεραπεία.
«Αγαπώ τη ζωή και τους ανθρώπους. Αγαπώ και το σώμα έτσι όπως κατάφερα να το φτιάξω», μου λέει και το πιστεύει.
Κάνει γυμναστική κάθε μέρα, δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν ξενυχτάει χωρίς λόγο. Από αγάπη και σεβασμό προς το «δημιούργημά» ου.
Λατρεύει και λατρεύεται.
Από τα παιδιά, από τους μεγάλους.
Από τους ίδιους τους φίλους του.
Είναι ο… «από μηχανής Θεός» για τα αναπήρα παιδιά, το «παράδειγμα προς μίμηση» για τους μεγάλους.
Και για τους φίλους ο ιδανικότρος.

Σε εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στις παραστάσεις που δίνει. Κάθεσαι και τον κοιτάς και τον θαυμάζεις. Τίποτ΄αλλο δεν μπορείς να κάνεις. Μόνο αυτό!!!
Μπορεί με άνεση να πετάξει την ιλουστρασιόν εικόνα και να γίνει αυτός που είναι στην καθημερινότητα. Ο απλός νέος με το μπλουτζίν, απαραίτητο ένδυμα για της μετακινήσεις του.

Στις επαγγελματικές του δουλειές χρησιμοποιεί φίλους.
«Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο», λέει και όση ώρα μου μιλάει, δεν παίρνω τα μάτια μου από πάνω του. Δεν έχω δει άλλωτε στη ζωή μου τόση αλήθεια σε ένα τόσο καλοσχηματισμένο πρόσωπο με τόση λάμψη.
«Γίνομαι σκληρός, πολλες φορές, προκειμένου να πετύχω το σκοπό μου. Δεν έχω για χάσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο», λέει και το δικαιολογεί. «Πέρασα άσχημα παιδικά χρόνια. Για σκέψου. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην με είχες τώρα εδώ μπροστά σου για τους γνωστους λόγους. Λοιπόν;».

Κάποια συνάδελφο, στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, του ζήτησε -μεταξύ αστείου και σοβαρού- να της …»κολήσει» βαρέα ένσημα επειδή της είχε βγάλει το …λάδι!
Ενώ η Ρένα Παγκράτη τον αποκαλούσε «Νταβέλη» στη διάρκεια ηχογραφήσεως του τραγουδιού-ύμνου στη θέληση των ΑμΕΑ «Ολυμπιονίκης τη Ζωής». Του τραγουδιού από την συναυλία του «ΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ», που ξεσήκωσε το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Η συναυλία είχε στόχο να βοηθηθούν οικονομικά ανάπηρα παιδιά.
Σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αλλά και το τραγούδι της παράσταση. ΗΚρατική τηλεόραση το μεταδίδει σε απ΄ευθείας μετάδοση και γίνεται θέμα συζήτησης, την άλλη μέρα, παντού ως το καλλιτεχνικό γεγονός…
«Ο Ολυμπιονίκης» αποφασίστηκε να γίνει δίσκος. Ας ακούσουμε τι λέει ο Κώστας αποκλειστικά στους «Ρεπόρτερ».

ΒΛΟΥΤΗΣ: -Αγαπώ τ΄ ανάπηρα παιδιά. Και κάνω οτιδήποτε για να τα βοηθήσω. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι ιδρύματα με το συγκρότημα μου. Η συναυλία μου αυτή τα ενίσχυσε οικονομικά. Και το τραγούδι μου που έγραψα με τον Στραύρο Μπότσιο, «ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», αυτό το σκοπό έχει… Είμαι στις τελικές υπογραφές με γνωστή εταιρεία δίσκων και προσπαθώ το καλύτερο. Είναι γνωστό πως εγώ και οι συνεργάτες μου δώσαμε τα δικαιώματά μας για να βοηθήσουμε οικονομικά κι άλλα παιδάκια. Δουλέψαμε με πολύ κέφι. Η Ρένα Παγκράτη, η Αγνή, η Καίτη Μπόνη, ο Λάκης Τζορντανέλλι, ο Κώστας Αντωνόπουλος, ο Χρήστος Κάλλοου, ο Σταύρος Παπάς, ο Θανάσης Νιώτης και τέλος ο μουσικός μου Σταύρος Μπότσιος.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πλέον.
Ο Κώστας Βλουτής τα κατάφερε.
Σήμερα κερδίζει βραβεία, το ένα μετά το άλλο.
Πρόσφατα κέρδισε το γκραν πρι στον παγκόσμιο διαγωνισμό τραγουδιού της Ιντερβίζιον «Χρυσός Ορφέας». Εύφημη μνεία σε φεστιβάλ τραγουδιού, στο Μοντρέ της Ελβετίας. Χρυσές πλακέτες για τη συμμετοχή του σε δίσκους που ξεπερνούν τα 50 και 100 χιλιάδες σε πωλήσεις… Και τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στα άτομα με αναπηρία, από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το «Billboard» της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη νίκη του στο «Χρυσό Ορφέα» του κάνει αφιέρωμα, με τίτλο: «Κώστας Βλουτής, ένας ευαίσθητος δημιουργός»!
Μπορεί με άνεση να γράφει κομμάτια λαϊκά για τη φίλη του Ρένα Ντάλμα και ύστερα από λίγο μπαλάντες για να χαρακτηριστεί ως ο πιο εκφραστικός στιχουργός. Για να αποφεύγει την τυποποίηση.

Πάντως, στο πλάσμα αυτό, εφησυχασμός δεν υπάρχει.
Ανήσυχος όπως είναι «την ψάχνει και ψάχνεται».
Επόμενο βήμα, μια δική του τηλεοπτική εκπομπή. Για να ξαφνιάσει και πάλι.
Διότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι τυχαίος.
Εϊναι ο Κώστας Βλουτής….

Επιμέλεια: Άρης Δήμου

 

Advertisements